Sticker EDET

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

ListaXS2

ΚΕΦΙΑΠ

kefiap2

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Search REC

ΜΗΤΡΩΟ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Mitroologo1

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Anasfalistoi XS2

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζονται κυρίως πραγματικές καταστάσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως π.χ. Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ένωσης.

dark blue el-s

 

Υλικό από την ιστοσελίδα του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το οποίο ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

pedtraumalogo

foodpyramid1

Βρείτε μας στον χάρτη

Xartis



worldalzheimersmonth2015

Παγκόσμιος Μήνας / Ημέρα Alzheimer - Άνοιας 21 Σεπτεμβρίου 2015, με θέμα: "Μη με ξεχνάς". (Remember Me)

Για το έτος 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εταιρία Νόσου Alzheimer (ADI), για τον Παγκόσμιο μήνα Alzheimer, θέτει ως κεντρικό θέμα της ενημερωτικής Εκστρατείας το μήνυμα "Μη με ξεχνάς" (Remember Me). Μέσω της εκστρατείας αυτής, επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να πληροφορηθούν και να μάθουν να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της άνοιας, αλλά και να μην ξεχνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν με άνοια ή απεβίωσαν λόγω της νόσου. (συνημ.1)

Άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε κατάσταση που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί φθορά σε μια σειρά λειτουργιών του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τη σκέψη, την ικανότητα αναγνώρισης, τον λόγο, τον προγραμματισμό και την προσωπικότητα.

Η νόσος Alzheimer ανήκει στις εκφυλιστικές νόσους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εμφανίζονται κατά την τρίτη ηλικία και ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας. Άλλοι τύποι άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, η άνοια με σωμάτια Lewy και η μετωποκροταφική άνοια.

Η άνοια εκδηλώνεται κυρίως με διαταραχές στην εγγραφή πρόσφατου μνημονικού υλικού, καθώς και με δυσκολίες στην ανάκληση αρχικά της πρόσφατης και σε μεταγενέστερα στάδια της απώτερης μνήμης.

Τα Δέκα βασικά Χαρακτηριστικά της άνοιας είναι:

  1. Απώλεια μνήμης (δυσκολία του ατόμου να θυμηθεί τηλέφωνα, πληροφορίες, ειδήσεις, ραντεβού κ.λ.π.).
  2. Δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων πράξεων (οδήγηση, μετακίνηση, διατροφή, εργασία, ψώνια κ.λ.π.).
  3. Δυσκολία στην κρίση (αδυναμία καθορισμού και λήψης αποφάσεων ανάλογα με τα καθημερινά δεδομένα π.χ. σύγχυση στην ένδυση, στην επιλογή διαδρομών κ.λ.π.).
  4. Αποπροσανατολισμός σε τόπο και χρόνο (δυσκολία στην ανάκληση ημερομηνιών, προσδιορισμού ωρών και περιόδων της ημέρας, αδυναμία προσδιορισμού του χώρου ακόμα και σε περιοχές κοντά στην κατοικία τους).
  5. Δυσκολία στη χρήση γλώσσας (ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση ξεχνούν τι θέλουν να πουν και μιλούν περιφραστικά όταν αναφέρονται σε ένα αντικείμενο).
  6. Δυσκολίες με την αφαιρετική και προσθετική σκέψη (δυσκολία στη διαχείριση αριθμών π.χ. τηλέφωνα, λογαριασμούς, διαχείριση χρημάτων κ.λ.π.).
  7. Απώλειες αντικειμένων (χάνουν αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλι, έγγραφα κ.λ.π.).
  8. Αλλαγές στην διάθεση (οι αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση των ατόμων με άνοια είναι ταχύτατες και διακυμαίνονται από την βαθιά λύπη, στον θυμό ή το μεγάλο κέφι, συχνά χωρίς προκλητό αίτιο).
  9. Αλλαγές στην προσωπικότητα (αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά που εκδηλώνονται με παρανοϊκότητα, με υποβολιμότητα, με εξάρτηση από οικεία πρόσωπα κ.λ.π.)
  10. Απώλεια πρωτοβουλίας (απώλεια ενδιαφέροντος, προσήλωση σε παθητικές δραστηριότητες, αδυναμία συμμετοχής σε δραστηριότητες).

Στην Παγκόσμια Αναφορά για τη νόσο Alzheimer, το έτος 2015, παρουσιάζονται διεθνή δεδομένα και εκτιμήσεις για την επιδημιολογία των νόσων της άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο και των τάσεων που διαγράφονται. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σχετίζεται με τον αυξημένο επιπολασμό των χρόνιων ασθενειών όπως η άνοια. (συνημ.2)

Το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 20% άνω των 80 έχουν νόσο Alzheimer, η δεύτερη πιο συχνή πάθηση στην ηλικία των 80 μετά τις αρθρίτιδες.

Εκτιμάται ότι 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο το 2015. Ο αριθμός αυτός σχεδόν θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, φθάνοντας έτσι στα 74,7 εκατομμύρια το 2030 και στα 131,5 εκ. το 2050.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000 ασθενείς με άνοια για το 2015 και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.

Συνημμένα: 1, 2, 3 ,4α έως 4ζ

pdfΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ALZHEIMER - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015