Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία σαν νόσο και έχει ορίσει για το έτος 2015 την 11η Οκτωβρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία περιγράφεται ως παγκόσμια επιδημία που αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος! Το 2015 οι υπέρβαροι θα έχουν φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατομμύρια παγκοσμίως!
Στην Ελλάδα μελέτη έδειξε ότι τα 2/3 των ανδρών και οι μισές γυναίκες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Τα επόμενα 50 χρόνια προβλέπεται ότι το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά λόγω της παχυσαρκίας!
Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα, ενώ τουλάχιστον 155 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας σε μαθητές, παρατήρησε συνεχή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας έως και 20%.
Το πρόβλημα της παχυσαρκίας ξεπερνά την αισθητική, πέραν του γεγονότος ότι σε βαρείες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει και αιτία θανάτου.
Σημαντικές αρρώστιες, ορθοπεδικά και ψυχολογικά προβλήματα, ρατσισμός και σχολικός εκφοβισμός (bullying), άγχος, κατάθλιψη και διαταραγμένες σχέσεις, είναι απόρροια της παχυσαρκίας. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου συστήνεται συνδυασμός σωστής διατροφής και αύξηση σωματικής δραστηριότητας.
Ο Διαιτολόγος κ. Ιωάννης Κοσμάς προϊστάμενος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Γ. Ν. Ξάνθης, σχεδίασε και υλοποιεί ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, αλλά και κάθετες δράσεις παρέμβασης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες.
Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της υγιεινής διατροφής στους χώρους εντός και εκτός σχολείων. Στην εφηβεία η προοδευτική ανεξαρτητοποίηση από την οικογένεια περιορίζει την επιρροή της στις διατροφικές συνήθειες του εφήβου και πολιτισμικά στερεότυπα επηρεάζουν τις διατροφικές του συνήθειες. Με τις ομιλίες αυτές οι μαθητές θα γνωρίσουν ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία σε μια ηλικία όπου τα πρόχειρα γεύματα εκτός σπιτιού γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή. Η διατροφική τους ενημέρωση κρίνεται σημαντική σε μια εποχή που τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας είναι παγκοσμίως αυξημένα.
Περισσότερες πληροφορίες στο site του Νοσοκομείου (http://www.hosp-xanthi.gr)