Sticker EDET

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

ListaXS2

ΚΕΦΙΑΠ

kefiap2

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Search REC

ΜΗΤΡΩΟ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Mitroologo1

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Anasfalistoi XS2

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζονται κυρίως πραγματικές καταστάσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως π.χ. Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ένωσης.

dark blue el-s

 

Υλικό από την ιστοσελίδα του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το οποίο ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

pedtraumalogo

foodpyramid1

Βρείτε μας στον χάρτη

Xartis



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

ΑΡΘΡΑ

1. Κονδυλώματα και την αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα αποτελούν διογκώσεις που αναπτύσσονται στους βλεννογόνους ή στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Λοιμώξεις από HPV των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου είναι αφροδίσιο νόσημα

Τα κονδυλώματα εντοπίζονται:

Στον Άνδρα:

-Στον πρωκτό
-Στο ανδρικό πέος (βάλανος-βαλανοποσθική αύλακα)
-Στην ουρήθρα (στο στόμιο, αλλά και μέσα σε μικρές κρεάτινες μάζες).

Στη Γυναίκα:

-Στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου
-Στην κλειτορίδα
-Στον κόλπο
-Στον πρωκτό

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα περισσότερο μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα της γεννητικής χώρας των ανδρών και των γυναικών και λιγότερο μέσω της επαφής με το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά. Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει τη μετάδοση του ιού όμως πλήρης προστασία από τα κονδυλώματα που προσβάλλουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν μπορεί να υπάρξει.

Παράγοντες όπως, η μη χρήση προφυλακτικού, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η άγνοια για το εάν ο σύντροφός μας πάσχει από κάποιο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, το stress, άλλες ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. ιός HIV), καθώς και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. σύφιλη), ενισχύουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό.

Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας για χρόνια πριν εκδηλωθεί, καθιστώντας συχνά δύσκολο να βρεθεί από πού και πότε τον κόλλησε κάποιος.

Συγκεκριμένοι τύποι του ιού έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας, που είναι μια προ-καρκινική βλάβη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας ή του πρωκτού και στα δύο φύλα ή σε καρκίνο του πέους στους άντρες ή του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Καρκίνος του τραχήλουΚαρκίνος του αιδοίουΚαρκίνος πρωκτούΟι έγκυες γυναίκες που έχουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να έχουν προβλήματα στην ούρησηΟι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση του αριθμού των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι

Κνησμός (φαγούρα) της πρωκτικής χώρας ή του κόλπουΠεριστασιακά παθολογική κολπική αιμορραγία (μη συνδυασμένη με την έμμηνο ρύση) μετά τη σεξουαλική επαφήΑιμορραγία από τον τράχηλοΕπιμόλυνση των βλαβών από μικρόβιαΤα μεγάλα κονδυλώματα μπορούν να προκαλέσουν μηχανικά προβλήματα όπως:Απόφραξη του κόλπου ήΑπόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.Δυσπλασίες του τραχήλου που είναι συνήθως ασυμπτωματικές μέχρι να εκδηλωθεί καρκίνωμα του τραχήλου τηςΑγχώδεις διαταραχές καιΚατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογεννητικά κονδυλώματα.

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται:

Με ειδικά φάρμακα (συντηρητική θεραπεία).

-Eπεμβατική:
- Με κρυοθεραπεία (με τη χρήση υγρού αζώτου)
- Με ηλεκτροκαυτηρίαση
- Mε laser.

Κατά τη θεραπεία τους, τα κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς – λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά μπορεί να υποτροπιάσουν ακόμη και μήνες μετά τη θεραπεία.

Σήμερα είναι διαθέσιμοι δυο τύποι εμβολίων που προστατεύουν από τους ιούς ΗΡV6, 11, 16 και 18 που είναι και οι πιο "επιθετικοί" και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου. Σ

Στην Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού για κορίτσια από 12 μέχρι και 26 χρόνων (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής).

Δρόσος Αλέξανδρος, Δερματολόγος, Επιμελητής Α' Ιατρών ΕΣΥ