- Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης.
- Ελαττώστε το βάρος σας.
- Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως τα αλλαντικά, τα τυριά, το βούτυρο, τα εντόσθια. Να προτιμάτε το ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια (σπορέλαια) και φυτικές μαργαρίνες με χαμηλά λιπαρά, πάντα όμως σε περιορισμένες ποσότητες.
- Να προτιμάτε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα ψάρια και τα πουλερικά (κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα).
- Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος. Να προτιμάτε το άπαχο κρέας, κυρίως βοδινό ή μοσχάρι.
- Να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά (λάιτ).
- Να αποφεύγετε τα οστρακοειδή, γαρίδες, καβούρια και αστακούς.
- Να αποφεύγετε τα γλυκά και τα έτοιμα φαγητά.
- Αλλάξτε τρόπο μαγειρέματος. Αποφεύγετε τα τηγανητά. Να προτιμάτε τα φαγητά στον ατμό, τα ψητά ή τα βραστά.
- Να αποφεύγετε τις σάλτσες και τις κρέμες που περιέχουν λίπος, τυριά ή κρέμα γάλακτος.
- Να θυμάστε: το ελαιόλαδο κάνει καλό, όταν καταναλώνεται ωμό και πάντα σε περιορισμένες ποσότητες. Να προσθέτετε το λάδι στο φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος.
- Ελαττώστε το αλκοόλ. Το κρασί, ιδίως το κόκκινο, είναι ωφέλιμο μόνο σε μικρή ποσότητα (ένα ποτήρι την ημέρα).
- Διακόψτε το κάπνισμα. Εκτός των άλλων το κάπνισμα ελαττώνει την «καλή» χοληστερόλη.
- Να γυμνάζεστε συστηματικά. Μία ώρα περπάτημα κάθε μέρα βελτιώνει σημαντικά την υγεία, ελαττώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή».
ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ |
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ |
Γάλα ή γιαούρτι |
Χαμηλά σε λιπαρά(1,5 ή 2%) |
Κρέμα γάλακτοςΓάλα και γιαούρτι πλήρεςΠαγωτά & κρέμες από πλήρες γάλα |
Τυρί |
Μυζήθρα, ανθότυρο,τυριά με λιγότερο από 10% λιπαρά |
Τυριά τύπου Ένταμ – Γκούντα – Ροκφόρ – Κασέρι – Φέτα – ΓραβιέραΜαλακά τυριά (τυρί κρέμα) |
Μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, ψωμί,όσπρια |
Προτιμούμε ψωμί ολικής άλεσης! |
Τηγανητές πατάτεςΤσιπς |
Φρούτα, λαχανικά |
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά |
Φρούτα με κρέμαΣαντιγίΓλυκά |
Λίπη |
Ελαιόλαδο |
Μαγιονέζα, ζωικά λίπηΣάλτσες εμπορίου |
Κρέας χοιρινό ή μοσχαρίσιο |
Προσοχή!!! Μόνο άπαχο κρέας |
Παχιά μέρη κρέατοςΑλλαντικά-λουκάνικαΑυγά |
Κοτόπουλο, γαλοπούλα |
Χωρίς πέτσα |
Χήνα-πάπια |
Ψάρια |
Όλα τα ψάρια |
Θαλασσινά |
Ποτά |
- |
Οινοπνευματώδη |
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΤΣΟΛΑΚΑΚΗ ΘΕΟΔΩΤΑ / ΧΑΝΤΖΗ ΟΛΓΑ