Sticker EDET

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

ListaXS2

ΚΕΦΙΑΠ

kefiap2

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Search REC

ΜΗΤΡΩΟ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Mitroologo1

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Anasfalistoi XS2

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζονται κυρίως πραγματικές καταστάσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως π.χ. Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ένωσης.

dark blue el-s

 

Υλικό από την ιστοσελίδα του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το οποίο ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

pedtraumalogo

foodpyramid1

Βρείτε μας στον χάρτη

Xartis



12Η ΜΑΪΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

12 Μαΐου 1820 – 12 Μαΐου 2020

Δύο ημερομηνίες σταθμοί στην ιστορία της σύγχρονης Νοσηλευτικής.

Στις 12 Μαΐου 1820 πριν από ακριβώς 200 χρόνια γεννήθηκε η μεγαλειώδης μορφή της Νοσηλευτικής Επιστήμης, η FlorenceNightingale. Βρετανή νοσηλεύτρια, έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης νοσηλευτικής, γνωστή και ως «Κυρία με τη Λάμπα», στον Κριμαϊκό πόλεμο.Εφάρμοσε το πλύσιμο των χεριών και άλλες πρακτικές υγιεινής στα βρετανικά στρατεύματα και μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας των στρατιωτών από 40% σε περίπου 2% .

Στο βιβλίο της «Σημειώσεις Νοσηλευτικής» (1860), ένα βιβλίο διδασκαλίας για τη δημόσια υγεία της εποχής, έγραψε ότι:

« ……όλοι οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί,να καθαρίζεται τακτικά «κάθε τρύπα και γωνία» του σπιτιού, για λόγους υγείας της οικογένειας…..

….. Κάθε νοσοκόμα πρέπει να προσέχει, να πλένει τα χέρια της πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας…. »

Φέτος 12 Μαΐου 2020 η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι νοσηλευτές παγκόσμια καταπολεμούν την πανδημία του ιού COVID-19.Οι απόψεις και οι ιδέες της Florence Nightingale για τη διατήρηση και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αντηχούν σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Δικαίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το 2020 ως «Έτος των Νοσηλευτών και των Μαιών».

Εν μέσω της τρέχουσας κρίσης αυτής της πανδημίας του COVID-19, ασκείται σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Οι νοσηλευτές εργαζόμαστε στις πρώτες γραμμές αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 επιδεικνύοντας προθυμία, αφοσίωση, ικανότητα, ενσυναίσθηση, φροντίδα, συμπόνια και υπέρβαση.

Ασκούμε τα καθήκοντά μας κάτω από δύσκολες συνθήκες με μάσκες αναπνευστικής προστασίας, καλύμματα κεφαλής, οφθαλμική προστασία και προστατευτικές ρόμπες. Οι μάσκες δυσχεραίνουν την αναπνοή μας, πονάνε τις μύτες μας και ερεθίζουν τα αυτιά μας. Τα χέρια των νοσηλευτών στεγνώνουν και «σκάνε» λόγω του συχνού πλυσίματος, τα μάτια μας βλέπουν «ομιχλωδώς» από τον ιδρώτα. Το στρες δοκιμάζει τις αντοχές μας καθώς βλέπουμε τους ασθενείς να προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή.

Στο νοσοκομείο μας από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, αφιερώθηκαν από όλο το νοσηλευτικό προσωπικό πολλές, πάρα πολλές ώρες εργασίας. Όλοι εργάστηκαν σαν ομάδα ακούραστη. Λόγω των συνθηκών εξοπλίστηκαν τα νοσηλευτικά τμήματα με επιπλέον υγειονομικό υλικό, μετακινήθηκε νοσηλευτικό προσωπικό και στελέχωσε τμήματα υψηλής έντασης εργασίας: το τμήμα COVID-19,η Μ.Ε.Θ., το Τ.Ε.Π. και το ιατρείο υποδοχής ασθενών. Συντονίστηκαν μεταφορές ασθενών και απολυμάνθηκαν κλινικές χωρίς να σταματήσει η ασφαλής λειτουργία τους.

Όλα τα έθνη υποκλίνονται στην προσφορά και την αυτοθυσία που επιδεικνύουν οι νοσηλευτές στον πάσχοντα συνάνθρωπο, ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο. Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, γιορτάζει τον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτών στην υγειονομική περίθαλψη.

Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους Ξανθιώτες. Είμαστε όρθιες και όρθιοι εδώ, Νοσηλεύτριες και Νοσηλευτές και να μας εμπιστεύονται.

 

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία

του Γ.Ν. Ξάνθης

 

 

ΘΕΜΑ: «Ευχαριστήρια επιστολή»

 

 

   Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της στο Δήμαρχο της πόλης μας, κο Εμ. Τσέπελη, ο οποίος για μια ακόμη φορά συμμετείχε με την αμέριστη υποστήριξή του στο σεμνό και κεκλεισμένων των θυρών εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών/τριών στις 12/5/20.

 

Τον φετινό ταπεινό εορτασμό συνόδευσαν οι ευχές του σεβασμιότατου ποιμενάρχη μας κκ Παντελεήμονα, ο οποίος στέκεται πάντα δίπλα μας και μας στηρίζει με τις ευλογίες του και το έργο του.

 

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε και η οποία δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και των επαγγελματιών υγείας σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλη μας στάθηκε αρωγός και τίμησε την προσφορά των νοσηλευτών/τριών προσφέροντας πληθώρα εδεσμάτων και κερασμάτων.

 

Η προσφορά σας αποτελεί όχι μόνο δείγμα γενναιοδωρίας αλλά και αναγνώρισης, κοινωνικής ευαισθησίας, συμμετοχικότητας και ενότητας στο δύσκολο αυτό αγώνα που δίνει καθημερινά το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά και ιδιαίτερα για την αρωγή, συμπαράσταση και συντονισμό τον κο Στ. Μωραΐτη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

 

Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς τις κάτωθι επιχειρήσεις για την προσφορά τους:

 

  • Ζαχαροπλαστείο «Antoni»
  • Ζαχαροπλαστείο «Fresh co»
  • Ζαχαροπλαστείο «Γλυκοπωλείο»
  • Ζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς»
  • Ζαχαροπλαστείο «Παπαπαρασκευά»
  • Ζαχαροπλαστείο «Τζούκας»
  • Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο»
  • Αρτοποιία Ψωμί & Σοκολάτα
  • Αρτοποιία «Ηρακλής» - Μαριάνθη Μαλλαρουδάκη

 

Αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για την Υπηρεσία μας η απαγγελία του ποιήματος «Για τους Νοσηλευτές» της κας Αγ. Χρονοπούλου (φιλόλογος – διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα ΕΜΜΕ) από τον κο Στ. Αρσενίου.

 

Την ημέρα τίμησαν με συγκινητικές επιστολές, ευχετήριες κάρτες και δελτία τύπου:

 

  • Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας – Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος (ΚΕΠΥ - ΒΕ)
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης
  • Η κα Ροφαέλα Έλενα - Διοικήτρια του Γ.Ν. Ξάνθης
  • Η κα Αγοράστη Αθανασία – Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Γ.Ν. Ξάνθης
  • Οι κκ Ι. Νοικοκύρης και Ζ. Παπαδάτου - εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) και
  • Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Ξάνθης (ΕΙΝΟΚΥΞ), το κείμενο της οποίας παραθέτουμε αυτούσιο καθότι αποτελεί το απόσταγμα της επετειακής αυτής ημέρας:

 

« Σήμερα,

 

Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτικής. Η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης υποκλίνεται μπροστά στο ακαταμάχητο σθένος των νοσηλευτριών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου μας. Στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό που μαζί διεξάγουμε η Νοσηλευτική Υπηρεσία απέδειξε περίτρανα πως αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Χρόνια Πολλά!

 

Είμαστε περήφανοι που σας έχουμε συνεργάτες.»

 

Η δράση που αναπτύξατε όλοι αποτυπώθηκε θετικά στη συνείδηση της τοπικής μας και όχι μόνο κοινωνίας. Ευχόμαστε καλή υγεία σε όλους εσάς και στους οικείους σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Παρασκευή Μητράκου - Γεωργίου

 

Προϊσταμένη Διεύθυνσης

 

Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ. Ν. Ξάνθης