Πηγή: tanea.gr
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που βγαίνουν μία φορά στο τόσο και πίνουν πολλά ποτά μαζεμένα, πρέπει να το ξανασκεφθείτε.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η συνήθεια αυτή αυξάνει κατά περισσότερο από 70% τον κίνδυνο για έμφραγμα, ιδίως όταν καταναλώνει κανείς «δυνατά» ποτά, όπως η βότκα, το ουίσκι και το τζιν.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και για όσους κανονικά πίνουν ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ.
Αντιθέτως, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ, ιδίως μπύρας ή κρασιού, φαίνεται ότι δρα προστατευτικά εναντίον των μοιραίων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδία και Αυστραλία, με επικεφαλής ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 4.000 ανθρώπους που είχαν πάθει έμφραγμα για να καταγράψουν αν και πόσο αλκοόλ είχαν καταναλώσει τις ώρες πριν από το έμφραγμα.
Τους ρώτησαν επίσης αν συνήθιζαν να πίνουν, τι είδους ποτά και με ποια συχνότητα, καθώς και αν έπιναν μόνο σε γιορτές και αργίες ή όταν βρίσκονταν με παρέα, και τι είδους ποτά.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Epidemiology», οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως όσοι ασθενείς είχαν πιει πάρα πολύ «στην καθισιά τους», είχαν κατά 72% να πάθουν έμφραγμα μέσα σε 1 ώρα από τη στιγμή που άρχισαν να πίνουν το ένα ποτό πίσω από το άλλο.
Οι πιθανότητες αυτές άρχιζαν να μειώνονται στις 3 ώρες από την έναρξη της... κρασοκατάνυξης, ενώ 24 ώρες αργότερα δεν υπήρχε πλέον αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα.
Η συσχέτιση αυτή ήταν πιο ισχυρή με τα «δυνατά» ποτά παρά με τη μπύρα ή το κρασί, ενώ κινδύνευαν ιδιαιτέρως οι εθελοντές που δεν έπιναν καθημερινά αλλά «μια στο τόσο».
Οι ερευνητές λένε πως η μπύρα και το κρασί ίσως είναι λιγότερο επικίνδυνα επειδή αφ’ ενός έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ απ’ όση τα άλλα ποτά, αφ’ ετέρου περιέχουν πολυφαινόλες - μία ομάδα θρεπτικών συστατικών που είναι γνωστό ότι δρουν προστατευτικά στην καρδιά.