Η μελέτη, σε 60 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, δε βρήκε κανένα από τα άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 να έχουν θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα μόνο.
Η χειρουργική επέμβαση βελτιώνει τα συμπτώματα, τόσο μέσω της απώλειας βάρους όσο και αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου.
Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι τα αποτελέσματα ήταν "αξιοσημείωτα" και ότι πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν πάρει την πρόσβαση στο χειρουργείο.
Η ομάδα, στο King 's College του Λονδίνου και το Universita Cattolica στη Ρώμη, σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία φαρμάκων με χειρουργική επέμβαση στην αποκατάσταση της πεπτικής οδού.
Οι εγχειρίσεις μείωσαν το μέγεθος του στομάχου και άφησαν μικρότερο μέρος των εντέρων που εκτίθενται σε τρόφιμα.
Ο καθηγητής Francesco Rubino, ο οποίος χειρούργησε τους ασθενείς, δήλωσε στην ιστοσελίδα του BBC: "Η χειρουργική επέμβαση είναι σε θέση να παράγει παρατεταμένη ύφεση στο 50% των περιπτώσεων, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ασθενών πέφτουν σε μη διαβητικά για πέντε χρόνια".
"Ωστόσο, το 80% των ατόμων που έκαναν τη χειρουργική επέμβαση ήταν σε θέση να διατηρήσουν υψηλό έλεγχο του σακχάρου στο αίματος, μόνο από τη λήψη ενός φαρμάκου ή ακόμα και χωρίς αυτό."
Ενώ μερικοί από αυτούς τους ασθενείς είχαν ακόμα διαβήτη τύπου-2, είναι εύκολη η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στα συνιστώμενα επίπεδα.
Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, μια κοινή παρενέργεια του μη ελεγχόμενου διαβήτη, και ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ο Καθηγητής Rubino πρόσθεσε: "Η αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση, σε αντίθεση με τη φαρμακευτική θεραπεία, φαίνεται πιο αποδοτική, καθώς υπάρχει λιγότερη χρήση του φαρμάκου".
Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα δύο χρόνια μετά την επέμβαση. Ωστόσο, μερικοί ασθενείς υποτροπίασαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι χειρουργοί επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ακόμη και μετά την επέμβαση.
Οι Δρ Δημήτρης Πουρνάρας και Carel Le Roux, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσαν ότι ο διαβήτης ήταν "η μάστιγα του 21ου αιώνα" και ότι τα αποτελέσματα ήταν "αξιοσημείωτα".
Πρόσθεσαν επίσης: "Η χειρουργική επέμβαση για τον διαβήτη φαίνεται να είναι ασφαλής, αποτελεσματική όσον αφορά τον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη στο αίμα, και τώρα συνδέεται με μειωμένες επιπλοκές του διαβήτη".
"Το τελικό ερώτημα είναι αν η χειρουργική επέμβαση για το διαβήτη σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα."
Ωστόσο είπαν πως η χειρουργική επέμβαση απαιτείται να "γίνει πιο προσιτή, διότι μόνο σε λίγους ασθενείς που θα ωφεληθούν προσφέρεται σήμερα αυτή η σωτήρια επιλογή".