Sticker EDET

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

ListaXS2

ΚΕΦΙΑΠ

kefiap2

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Search REC

ΜΗΤΡΩΟ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Mitroologo1

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Anasfalistoi XS2

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζονται κυρίως πραγματικές καταστάσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως π.χ. Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ένωσης.

dark blue el-s

 

Υλικό από την ιστοσελίδα του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το οποίο ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

pedtraumalogo

foodpyramid1

Βρείτε μας στον χάρτη

Xartis



Πληρέστερη πληροφορία σημαίνει βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης

IT HEALTH

Παραδοσιακά ο οικογενειακός γιατρός φροντίζει να τηρεί το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και να λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος πληροφόρησης των ιατρικών αρχείων. Στην χώρα μας βέβαια δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και το ιατρικό ιστορικό τηρείται από τον ασθενή, με τη συλλογή διαγνώσεων, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, διαγνωστικών εξετάσεων ίσως και φαρμακευτικής αγωγής. Η επίσκεψη ενός ασθενή σε ένα γιατρό, σε ένα Νοσοκομείο ή σε ένα ιατρικό κέντρο ξεκινάει με την περιγραφή από τον ίδιο τον ασθενή του ιατρικού ιστορικού του σε συνδυασμό με τα ιατρικά αρχεία που υπάρχουν στον ίδιο γιατρό, Νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο και αφορούν τις προηγούμενες επισκέψεις. Με απλά λόγια αν κάποιος επισκεφθεί έναν πνευμονολόγο θα πρέπει ο ίδιος να τον ενημερώσει για το ιστορικό του πχ κάποιες αλλεργίες και αν δεν το κάνει ή δεν το κάνει σωστά θα έχει ως συνέπεια να γίνουν σειρά εξετάσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν προς όφελος όλων. Η πληροφορική προσφέρει έναν καλύτερο τρόπο αρχειοθέτησης και διανομής των πληροφοριών ιατρικού ιστορικού.

Σκεφτείτε για μια στιγμή όλα τα διαφορετικά είδη πληροφοριών που συνθέτουν το ιατρικό ιστορικό σας και όλες τις διαφορετικές πηγές από όπου οι πληροφορίες αυτές προέρχονται:

IT HEALTH 2• Ιατρικό ιστορικό, διαγνώσεις, φαρμακευτικές αγωγές, τραυματισμοί και αλλεργίες, από πρόσφατες και παρελθοντικές επισκέψεις, σε ιδιώτες γιατρούς, σε Νοσοκομεία και σε επείγοντα περιστατικά.
• Το ιστορικό εμβολιασμού, από ιδιώτες γιατρούς, Νοσοκομεία, κοινωνικά ιατρεία, σχολικούς εμβολιασμούς, εργασιακούς γιατρούς
• Τα εργαστηριακά αποτελέσματα από εργαστήρια ιατρεία, εργαστήρια νοσοκομείων και ανεξάρτητα εργαστήρια
• Ιατρική απεικόνιση (διαγνωστικές εξετάσεις), από εργαστηριακά διαγνωστικά κέντρα, από Νοσοκομεία και ανεξάρτητα κέντρα απεικόνισης.

Μία ενιαία πηγή

IT HEALTH 3

Το ηλεκτρονικό μητρώο υγείας (EHR) και ο προσωπικός ιατρικός φάκελος (PHR) είναι ένα ολοκληρωμένο αρχείο που περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών: ένα ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό, πλήρες και ακριβές που θα είναι διαθέσιμο στο γιατρό όταν χρειάζεται ή στον ασθενή και την οικογένειά του όποτε χρειαστεί. Αυτό προσδίδει στο γιατρό περισσότερη γνώση σχετικά με την υγεία του ασθενή και επιτρέπει την καλύτερη ενασχόληση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ώστε να λαμβάνονται πιο σωστές αποφάσεις για την υγεία.
Ο κύριος στόχος της πληροφορικής στην υγεία (health-IT), είναι η βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, μια μελέτη στα Νοσοκομεία του Τέξας έδειξε ότι αυτά με τα πιο προηγμένα πληροφοριακά συστήματα υγείας, είχαν λιγότερους θανάτους και λιγότερα προβλήματα με την ιατρική περίθαλψη (γνωστά ως επιπλοκές) στους ασθενείς τους σε σύγκριση με τα Νοσοκομεία με λιγότερο προηγμένα πληροφοριακά συστήματα υγείας.

Το ηλεκτρονικό μητρώο υγείας (EHR) μπορεί να τυποποιήσει τη ρουτίνα κατά την ιατρική περίθαλψη υπενθυμίζοντας στο γιατρό το χρονοδιάγραμμα των κατάλληλων προληπτικών εργασιών για την υγεία του ασθενή ή για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι με τη χρήση ηλεκτρονικού μητρώου υγείας (EHR) το ποσοστό των ασθενών με διαβήτη που λαμβάνει όλη τη συνιστώμενη φροντίδα για την κατάστασή τους, είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τους ασθενείς σε νοσηλευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν αρχεία από έγγραφα.
Όπως το ηλεκτρονικό μητρώο υγείας (EHR) έτσι και ο προσωπικός ιατρικός φάκελος (PHR) μπορεί να αποτελέσει ένα ηλεκτρονικό αρχείο με όλες τις σημαντικές πληροφορίες για την υγεία. Είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένας προσωπικός ιατρικός φάκελος (PHR) για κάθε πολίτη με σχεδιασμό και μελέτη. Η αναγκαιότητα είναι προφανής, αφού εκσυγχρονίζει την Υγεία, εξοικονομεί πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους αλλά προπάντων κάνει την περίθαλψη ποιοτικότερη.
Η Πληροφορική έχει να δώσει πολλά στην Υγεία. Η ευκαιρία μας να μελετήσουμε τα ήδη εφαρμοσμένα μοντέλα σε άλλες χώρες και να φτιάξουμε το δικό μας είναι εδώ. Μπορούμε!

IT HEALTH 4

Τσουρδίνης Κωνσταντίνος
ΠΕ Πληροφορικής
Πρ. Τμήματος Οργάνωσης και Πληροφορικής
Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης